درمان ایمپلنت دندان چیست؟
درمان ایمپلنت دندان چیست و چگونه می توان با استفاده از یک متخصص ، دندان های جدی را نصب کرد؟ ایمپلنتهای دندانی ریشههای مصنوعی دندانی هستند که برای حمایت از پروتزهای بریج در دهان قرار میگیرند. برای درمان از پیچهایی با اندازهها و قطرهای مختلف ساخته شده از تیتانیوم استفاده میشود. درمان ایمپلنت دندان بر اساس اصل نصب دندانهای جدید با ایجاد تعادل نیروی مشابه با دندانهای طبیعی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. هدف اصلی درمان ایمپلنت دندان ؛ برای ایجاد لبخند زیبایی و حفظ سلامت دهان و دندان بیمار مادامالعمر با پروتزهای ثابت و بادوام که در هنگام جویدن، گاز گرفتن و صحبت کردن بازی نمیکنند.
مزایای درمان ایمپلنت دندان چیست؟
1. ماندگاری طولانی:
ایمپلنتهای باکیفیت را میتوان برای تمام عمر استفاده کرد، در صورتی که نگهداری روزمره آنها حفظ شود.
2. زیست سازگار است:
از آنجایی که ایمپلنتهای دندانی از تیتانیوم و اجزای آن تولید میشوند، هیچ گونه واکنش آلرژیک و سمی در بدن ایجاد نمیکنند. ایمپلنت دندان نسل جدید هیچ عارضه پزشکی ندارد.
3. طبیعی و زیبا است:
از نظر زیبایی ظاهری مشابه دندانهای طبیعی میدهد و از نظر استفاده از دندانهای طبیعی به سختی تشخیص داده میشود. با این جنبه، درمان ایمپلنت دندان برای هالیوود اسمایل نیز اعمال میشود که در صورت لزوم یکی از کاربردهای پرطرفدار زیبایی دندان در سالهای اخیر است.
4. بدشکلیها رخ نمیدهد:
از لیز خوردن دندانهای مجاور به داخل فضای دندان از دست رفته و اعوجاج احتمالی در این دندانها جلوگیری میشود.
5. از افتادن دندان جلوگیری میکند:
با از دست دادن یک دندان، تعادل بین دندانها به هم میخورد که باعث از دست دادن سریع دندانهای دیگر میشود. پر کردن شکاف با ایمپلنت دندان در اسرع وقت، نیروی متعادلی ایجاد میکند و از، از دست رفتن دندانهای دیگر جلوگیری میکند.
6. بافت استخوان حفظ میشود:
از بین رفتن یا تحلیل استخوانی که بهمرورزمان در فضای ایجاد شده توسط دندانهای کشیده شده رخ میدهد با روش درمان ایمپلنت جلوگیری میشود.
7. دندانهای مجاور پوسیده و فرسوده نمیشوند:
دندان از دست رفته را میتوان بدون تداخل با سایر دندانهای سالم تکمیل کرد. هیچ فرایندی روی دندانهای اطراف اعمال نمیشود، هیچ آسیبی وارد نمیشود.
8. کیفیت جویدن افزایش مییابد:
توانایی عملکرد دندانهای اطراف برای سلامت کل سیستم جویدن اهمیت زیادی دارد. به لطف ایمپلنت دندان، بیماران میتوانند مانند گذشته راحت غذا بخورند و عملکرد جویدن خود را به خوبی انجام دهند. بعد از این درمان میتوانید انواع غذاها را بدون مشکل مصرف کنید.
بیشتر بخوانید: کامپوزیت دندان در تهرانپارس
چه کسانی میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟
درمان ایمپلنت روشی است که میتواند برای هر بیمار به جز موارد استثنایی انجام شود. شما میتوانید پس از معاینات گسترده توسط دندانپزشکان متوجه شوید که آیا درمان ایمپلنت دندان برای شما مناسب است یا خیر.
مواردی که نمیتوان از ایمپلنت دندان استفاده کرد:
- درمان ایمپلنت برای افراد زیر 18 سال که رشد استخوان صورت و فک خود را کامل نکردهاند اعمال نمیشود.
- درمان ایمپلنت دندان را نمیتوان برای افرادی که بافت استخوانی کافی ندارند اعمال کرد. برخی از افراد از نظر ژنتیکی دارای بافت استخوانی کم و بیش هستند. التهاب در دندانها و لثهها نیز میتواند باعث ذوب شدن بافتهای استخوانی اطراف شود. در چنین مواردی ابتدا بافت استخوانی بهبود مییابد و سپس درمان ایمپلنت دندان انجام میشود.
- بیماران و زنان باردار که رشد و تکامل خود را کامل نکردهاند.
- بیمارانی که در پروسه شیمی درمانی هستند یا رادیوتراپی استخوان فک انجام میدهند.
- ایمپلنت را نمیتوان روی استخوان فک بیمارانی که از آنتیبادیهای کلونال، کورتیکواستروئیدها و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، اعمال کرد.
- در بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، نارسایی کبد و کلیه، مشکلات انعقادی و اختلالات سیستم ایمنی، با پزشکان بیماران ما مشورت میشود تا بررسی کنند که آیا بیماریهای آنها تحت کنترل است یا میتوان تغییراتی در پروتکلهای دارویی آنها ایجاد کرد. عمل ایمپلنت را میتوان در زمان مناسب انجام داد.
- در بیماران مبتلا به پوکی استخوان، مانند سایر بیماران، استخوانهای فک با معاینه بالینی و رادیولوژیکی به دقت ارزیابی میشوند.
بیشتر بخوانید: قیمت ایمپلنت دندان در سال 2023
مهمترین موضوعی که در بیماران مبتلا به پوکی استخوان نباید نادیده گرفته شود. استفاده از داروهای مشتق شده از آنتی بادی بیس فسفونات یا مونوکلونال کاشت ایمپلنت در بیمارانی که از این داروها استفاده میکنند انجام نمیشود.
- استفاده از ایمپلنت دندان در بیمارانی که اخیراً تحت درمان رادیوتراپی و شیمی درمانی قرار گرفتهاند، ناخوشایند است. در این راستا، داشتن اطلاعاتی در مورد سابقه سلامتی بیمار قبل از درمان ایمپلنت برای پزشک مهم است.
ایمپلنت دندان در چه شرایطی استفاده میشود؟
- در صورت از دست دادن تک دندان به دلیل پوسیدگی، آسیب و بیماریهای پریودنتال، دندان از دست رفته با درمان ایمپلنت قابل تجدید است.
- این یک روش درمانی ایده آل برای مواردی است که تمام دندانهای پایین و بالایی از دست رفته است. به طور ایمن در نواحی بی دندانی استفاده میشود.
- در بیماران مبتلا به رفلکس گگ استفاده میشوند که برای پروتزهای متحرک مناسب نیستند. میتوان پروتزهای متحرک را که در صورت بی دندانی کامل استفاده از آنها به خصوص برای فک پایین دشوار است و به لطف ایمپلنت از دهان خارج میشود، تعمیر کرد.
- روش ایمپلنت دندان برای طراحی لبخند در دندانپزشکی زیبایی نیز استفاده میشود.
ایمپلنت دندان چگونه اعمال میشود؟
برای ایمپلنت دندان از دو گزینه استفاده میشود.
- در کاربرد یک مرحلهای، پس از کاشت ایمپلنت، از کلاهک به طور موقت استفاده میشود.
- در کاربرد دو مرحلهای، پس از چسباندن ایمپلنت دندان، آن را با لثه میپوشانند و سپس میگذارند تا بهبود یابد. سر پروتز بعداً متصل میشود.
در هر دو روش یک پل موقت گذاشته میشود و انتظار میرود فک پایین به مدت 3 ماه و فک بالا به مدت 6 ماه بهبود یابد. در برخی موارد، دندانهای جدید را میتوان بلافاصله در بالای ایمپلنتهای دندانی قرار داد. برای این منظور از تکنیک All on 4 Implant استفاده میشود.
مراحل درمان ایمپلنت:
درمان ایمپلنت روشی است که میتواند برای هر بیمار به جز موارد استثنایی انجام شود. پس از معاینات جامع توسط دندانپزشکان ما، آیا درمان ایمپلنت دندان برای شما مناسب است یا خیر.
- معاینه دقیق شما توسط پزشکان متخصص ما انجام میشود. مناسب بودن سلامت دهان و فک شما برای درمان ایمپلنت با انجام معاینات اشعه ایکس بررسی میشود.
- در صورت از دست دادن یا نارسایی در بافت استخوانی فک، با روش پیوند استخوان تراکم مورد نظر از نظر بافت استخوانی در ناحیه مشکل ایجاد میشود.
- اگر برای درمان ایمپلنت مناسب هستید، نواحی کاشته شده توسط پزشک با روش تصویربرداری سه بعدی توموگرافی تعیین میشود.
- تصمیم گرفته میشود که کدام ایمپلنت برای ساختار فک شما مناسب باشد.
- مدت زمان تقریبی پروسیجرها، نکاتی که قبل و بعد از جراحی باید در نظر گرفته شود و هزینه آن توسط پزشک به طور دقیق به شما اطلاع داده خواهد شد.
- در صورت دردسترسبودن پزشک و بیمار، میتوان مراحل را در همان روز شروع کرد، در غیر این صورت برای تاریخ بعدی وقت ملاقات گرفته میشود.
- قبل از عمل کاشت ایمپلنت، ناحیه مورد نظر با بی حسی موضعی بی حس میشود.
- ایمپلنت دندان شما پس از یک عمل جراحی آسان قرار داده میشود و ممکن است از شما خواسته شود چندین بار در طول فرایند بهبودی برای معاینه مراجعه کنید.
- پس از بهبودی ناحیه، قالبهایی برای چسباندن پروتز به ایمپلنت گرفته میشود.
- تمرینات انجام میشود و در آخرین نوبت، پروتز شما به ایمپلنتها متصل میشود و درمان خاتمه مییابد.
آیا فرایند درمان ایمپلنت دندان دردناک است؟
قبل از عمل ایمپلنت دندان، بی حسی موضعی در ناحیه تحت درمان اعمال میشود. از آنجایی که در حین این عمل ناحیه کاملاً بی حس میشود، هیچ دردی احساس نمیشود. در صورت لزوم میتوان آن را با بی حسی عمومی برای برخی از بیماران نیز انجام داد.
پس از عمل ایمپلنت، بیماران در طول روز پس از، از بین رفتن اثر بی حسی موضعی، درد خفیفی را تجربه میکنند. اما این درد طبیعی تلقی میشود و با دردی که بعد از عمل طبیعی کشیدن دندان ایجاد میشود تفاوتی ندارد. درد با مسکنهایی که پزشک تجویز میکند به راحتی تسکین مییابد.
پس از عمل، تورم و تغییر رنگ جزئی در ناحیه گونه انتظار میرود. این تورم در عرض 24 ساعت کاهش مییابد. استفاده از پد سرد برای کاهش تورم توصیه میشود.
آیا امکان رد ایمپلنت توسط بدن وجود دارد؟
هیچ مبنای علمی برای باور عمومی در مورد رد ایمپلنت دندان توسط بدن وجود ندارد. به همین ترتیب، مشخص شده است که تیتانیوم که در تولید ایمپلنتهای دندانی استفاده میشود، نتایج آلرژیک ایجاد نمیکند و هیچ بیماری ایجاد نمیکند.
درصد موفقیت ایمپلنتهای دندانی 98 درصد پذیرفته شده است و در صورت پیگیری روند درمانی صحیح مشکلی ایجاد نمیشود.
علت شکست درمان ایمپلنت دندان بیشتر عفونت در ناحیه ایمپلنت در نتیجه عدم رعایت توصیههای پزشک توسط بیمار است. از دیگر دلایل شکست میتوان به برنامه ریزی نادرست درمان و تکنیکهای جراحی ناموفق اشاره کرد.
مهم است که مراقبت از دهان در طول فرایند سازگاری ایمپلنت و استخوان قطع نشود. به غیر از مسواک زدن منظم، دهانشویههای ضدعفونیکننده نیز برای مراقبت از دهان توصیه میشود.
مطالعات نشان داده است که ادغام ایمپلنت با استخوان در بیمارانی که بیش از حد سیگار میکشند دشوار است. در این زمینه احتمال افتادن ایمپلنت در بیمارانی که سیگار مصرف میکنند 2 تا 3 برابر بیشتر است.
فرایند انطباق ایمپلنت دندان دارای جز تیتانیوم با استخوان مانند فرایند سازگاری پیوند عضو زنده عمل نمیکند. در درمان ایمپلنت واکنشهایی مانند ناسازگاری خون و ناسازگاری بافتی رخ نمیدهد. به همین دلیل، نیازی به انجام تستهای سازگاری قبل از عمل نیست.
بعد از کاشت ایمپلنت به این موارد توجه کنید:
- به مدت دو ساعت خوردن و آشامیدن وجود ندارد و در روز اول غذاهای خیلی گرم یا سرد مصرف نمیشود.
- تامپون قرار داده شده برای توقف خونریزی پس از نیم ساعت برداشته میشود. خونریزی به شکل خفیف ممکن است در روز اول مشاهده شود. برای اینکه خونریزی زیاد نشود باید مراقب بود تکان نخورد و تف ندهد.
- در روز اول، در ناحیهای که ایمپلنت قرار داده شده است، در فواصل پنجدقیقهای اعمال سرد انجام میشود تا تورم بیش از حد نباشد.
- داروهایی که توسط پزشک تجویز میشود به طور منظم و در دوزهای مناسب استفاده میشوند.
- روز اول بهبودی با توجه به این توصیهها استراحت میشود و در روزهای اول از استعمال دخانیات پرهیز یا به حداقل میرسد.
- شما نباید اهمیت بهداشت دهان و دندان را در مراحل بهبودی و پس از ساخت پروتز فراموش کنید و باید به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کرده و معاینات خود را انجام دهید.
- میتوان در همان روز عمل پروتز موقت روی ایمپلنت ساخت و در برخی موارد ممکن است لازم باشد مدتی صبر کرد تا پروتز ساخته شود. این دوره بسته به ناحیه ایمپلنت، کیفیت استخوان و نیازهای پیشرفته جراحی مانند کاربرد پودر استخوان (2 تا 6 ماه) متفاوت است.
عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
ایمپلنتی که در شرایط استریل و با برنامه ریزی دقیق ساخته شده است را میتوان با رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات دورهای دندانپزشکی برای سالیان متمادی به روشی سالم استفاده کرد. سیگار کشیدن یکی از مهمترین عواملی است که بر سلامت ایمپلنت تأثیر منفی میگذارد. علاوه بر این به افرادی که عادت به فشردن دندان دارند توصیه میشود پس از ساخت پروتز ایمپلنت پلاکی بسازند تا نیروهای کنترل نشده و نامتعادل ناشی از فشار دادن به ایمپلنت آسیب نرسانند.